Vad är en kapselgarderob?

Har det hänt att du stått framför din överfulla garderob och känt att du ändå inte har något att klä på dig? Då kan en kapselgarderob vara något för dig! I detta inlägg förklarar jag vad en kapselgarderob är, varför du bör ha en samt mina egna erfarenheter och hur detta koncept förenklat mitt liv.

Du kanske har hört ordet men inte hängt med på vad det faktiskt betyder? Enkelt förklarat så är kapselgarderoben en slags basgarderob som innehåller färre men noggrant utvalda plagg.

Dessa plagg kan enkelt matchas ihop och tillsammans skapa flera olika outfits. Det vanligaste är att byta ut sin kapsel var tredje månad efter årstid och ha en kapsel för varje sommar, höst, vinter och vår.
Antalet plagg är individuellt och varierar från person till person. Ofta håller man sig till någonstans mellan 30-45 plagg.

Det finns flera fördelar med att sätta ihop sin egen kapselgarderob. Många har upplevt att man sparar både tid och pengar. Något som jag verkligen kan hålla med om!

Fördelar med en kapselgarderoben

  • Du sparar tid eftersom 1. Det blivit enklare att klä sig på morgonen eftersom du inte behöver ställa dig frågan “vad ska jag ha på mig idag?” och 2. Du behöver inte spendera så mycket tid på att köpa nya plagg.
  • Du sparar pengar eftersom risken att shoppa i onödan eller på impuls är väldigt låg. Du saknar ju inga plagg.
  • Du kan nu äntligen hitta din personliga stil eftersom du väljer ut dina noggrant.
  • Du behöver inte lika mycket klädförvaring eftersom du inte äger lika mycket kläder.
  • Det är mindre risk att garderoben blir stökig eller oorganiserad.

Vad ingår i kapselgarderoben?

I en kapsel räknar man in vardagskläder, skor, ytterplagg och accessoarer. Däremot räknar man inte in hemmakläder, träningskläder, underkläder samt strumpor. Man bör heller inte mixa sina hemmakläder med vardagskläder utan istället ha det noggrant separerat.

Flera olika varianter – Project 333 är en av dom

Det finns många olika varianter av kapselgarderoben. En av dom är Project 333 som skapades av Courtney som driver bloggen bemorewithless. Project 333 innebär att du använder 33 plagg i 3 månader.

Vill du djupa dykare i kapselgarderobsvärlden och kanske till och med utmana dig i Project 333 rekommenderar jag dig verkligen att spana in Courtney som förklarar allt på sin blogg.

Stirra dig inte blind på siffran

Antalet plagg är inte det som är viktigast. Det viktigaste är att bara sätta igång och testa dig fram. Du kommer lära dig otroligt mycket på vägen och det är också det som gör kapselgarderoben så rolig att använda! Själv började jag med cirka 50 plagg i min första kapsel och har minskat under de olika säsongernas gång. Vi alla är olika och har olika behov.

Gör den personlig och din

Det är även viktigt att komma ihåg att trots att konceptet grundar sig i en slags basgarderob så ska den ändå spegla din personlighet och din livsstil. Gillar du exempelvis starka färger och mönster är det självklart du ska ha det i din kapsel. Gör det som funkar för dig!

Var kommer konceptet från?

För dig som är nyfiken så skapades den första kapselgarderoben år 1970 av Susie Fox som ägde en klädbutik. Hennes idé var att hjälpa kvinnor att förbättra sina garderober genom att investera i kvalitetsplagg som enkelt kunder kombineras ihop med andra plagg. Konceptet slog senare igenom när klädmärket och designern Donna Karen gjorde en kapsel kollektion som hon kallade “Seven easy pieces”. Nu på senare år har konceptet exploderat och du kan hitta hur många bloggare och youtubers som delar med sig av sina säsongers olika kapselgarderober.

Min resa med kapselgarderoben

Jag brukade vara en person som shoppade trender, handlade på fast fashion kedjor och prioriterade kvantitet framför kvalitet. Jag var även väldigt förvirrad och hade aldrig stannat upp och funderat på hur jag faktiskt vill klä mig, vad som passar min livsstil och vad jag egentligen trivs i.

Plaggen jag köpte hade oftast inte någon röd tråd vilket gjorde att jag upplevde min garderob som väldigt rörig och det var svårt att mixa och matcha.

Jag introducerades för kapselgarderoben av youtubern och minimalisten lightbycoco som visade upp sina olika kapslar och förklarade hur konceptet fungerade. Min första kapsel skapade jag i början av 2018. Idag är jag helt fast och älskar det! Jag har testat mig fram, lärt mig massor och kommit en lång bit på vägen till att hitta min personliga stil.

Efter att ha använt mig av kapselgarderoben i 2 år nu så har jag i princip äntligen hittat min personliga stil. Jag handlar mycket färre plagg och

VILL DU BYGGA DIN EGEN KAPSELGARDEROB?

Jag rekommenderar verkligen det här konceptet till dig som vill minimera dina ägodelar, rensa din garderob, hitta din personliga stil, spara pengar och sist men inte minst shoppa mindre.

Är du nyfiken på hur du sätter igång för att skapa din första kapselgarderob? Spana in min guide där jag steg för steg förklarar hur du skapar din egen kapselgarderob.

/ Marie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *