Så skapar du en kapselgarderob

Färre plagg att äga, köp som är mer genomtänkta, minskad shopping och mer glädje – det är saker du får på köpet när du bygger din egen kapselgarderob! I denna guide för nybörjare förklarar jag steg för steg hur du enkelt gör för att skapa din egen kapselgarderob.

För dig som inte känner till vad kapselgarderoben är, så kan det beskrivas som en garderob med färre och noggrant utvalda plagg. Alla plagg kan enkelt kombineras ihop och tillsammans skapa flera olika outfits.

Vill du veta mer? I detta inlägg går jag in på detaljerna.

Allt du behöver veta för att skapa en kapselgarderob.

1. Ha rätt mindset innan du sätter igång

Begränsa dig inte till en siffra och känn inget tvång till att din kapsel ska vara “klar” eller “perfekt” på första försöket.

Din kapsel måste exempelvis inte innehålla exakt trettiotre plagg och du måste inte springa ut på stan för att köpa nya plagg som ska passa in. Det är en process och du kommer lära dig massor på vägen genom de olika årstiderna.

Det finns inga rätt eller fel – vi alla är olika, likaså våra garderober. Det viktigaste är att du har roligt och lär dig!

2. Identifiera din stil, material och färgskalor

Stanna upp och fundera på hur du vill att din personliga stil ska se ut. Skriv ner allt.

Identifiera dina färgskalor. Färgglada och starka toner eller mörka och neutrala? Vilka material trivs du bäst i? Ull, kashmir eller bomull? Vilka typ av plagg dras du mest till? Oversizade tröjor eller skjortor? Hur ser din livsstil ut? Arbetar du på kontor och har ett jobb som kräver mer formella kläder? Har du uniform på jobbet? Då kanske du inte behöver så många plagg. Fundera helt enkelt på dina dagliga aktiviteter och vilka plagg som passar.

Identifiera orden som beskriver din stil. Jag beskriver min stil som klassisk, enkel, tidlös men samtidigt modern, raka linjer, funktionell, bekväm och neutral.

Genom att sätta dina egna ord på hur din stil ser ut kommer underlätta processen när det är dags att rensa din garderob, välja ut plagg till din kapsel och när du ska göra nya inköp.

3. Gör en moodboard och skaffa dig en klar bild

Att inspireras av stilikoner är aldrig fel och kan hjälpa dig på traven när du vill få fram en visuell bild på hur du faktiskt vill klä dig.

Spara ner eller bokmärk bilder på outfits som du själv kan tänka dig bära via exempelvis Instagram och Pinterest. Ha dina bilder av olika outfits, färgskalor, stilar och material i åtanke när du väljer ut plagg eller ska lägga till nya plagg i din kapsel.

4. Avsätt några timmar i lugn & ro

För att vara så effektiv som möjligt är det viktigt att du avsätter tid för att en dag bygga upp din nya garderob utan att bli störd. Så se till att du har gott om tid till att göra det (t.ex en förmiddag under helgen).

Denna process kan vara rätt överväldigande men se till att ha roligt på vägen. Preppa med bra musik, fika, kaffe eller en kopp te.

5. Sätt igång och inventera din garderob

Jag rekommenderar verkligen att göra en rensning med KonMari-metoden från boken Konsten att städa av Marie Kondo (för övrigt en bok som jag verkligen rekommenderar dig som vill rensa och organisera för gott!).

Med KonMari-metoden tar du ut exakt alla kläder du äger, placerar kläderna på en och samma plats, därefter går du igenom varje plagg och inspektera noggrant. Fråga dig själv om plagget eller skorna ger dig glädje. Gör den där tröjan eller byxorna inte det säger du tack och hejdå till plagget, packar undan för att sälja, skänka eller återvinna.

Tänk på att din kapsel endast ska innehålla vardagskläder. Var därför noga med att separera träningskläder, finkläder och hemmakläder noggrant. Underkläder och strumpor räknas inte heller in. Packa även undan kläder som inte passar för säsongen. Är det sommar packar du undan vinterkläderna etc.

Passa även på att samla ihop trasiga kläder som behöver lagas. Gör det själv eller lämna till skräddaren i närheten av där du bor eller skicka in till exempelvis repamera.se.

Är du inte redo för att göra dig av med ett plagg?
Lägg plagget i en låda och stoppa undan. Har du inte öppnat lådan eller till och med glömt bort den när det är dags att byta kapsel kommer du med största sannolikhet aldrig använda plagget igen och då kan det kännas enklare att göra sig av med det.

6. Välj ut dina grundplagg

Nu har vi kommit till den roligaste delen – att välja kläder till din kapsel!
Detta ska ingå:

  • Vardagskläder
  • Ytterplagg
  • Accessoarer (väskor, halsdukar, sjalar, smycken*)
  • Skor

*Du väljer själv om du vill räkna med smycken i din kapsel. Jag rekommenderar välja ut ett antal smycken (armband, klocka, halsband, örhängen) som ska ingå).

Vilka plagg trivs du i?

Fundera på vilka plagg och vad för typ av plagg du oftast klär dig i när du har bråttom. Med största sannolikhet är detta ett favoritplagg som du känner du bekväm i och som kan vara bra att ha med i din kapsel.

Hur är klimatet där du bor?

Säsongsanpassa dina kläder! Vad är mest praktiskt för säsongen och hur ser vädret/klimatet ut där du bor? Tänk praktiskt. Är det sommar räcker det kanske med en eller två tjockare tröjor för lite kyligare sommardagar eller kvällar. Är det vinter behöver du antagligen fler. Anpassa kläderna efter väder helt enkelt.

Se till att kläderna passar din kropp och är bekväma.

Livet är för kort för att gå runt med obekväma kläder! Se till att du kan röra dig ordentligt i kläderna. Annars finns det risk att du inte vill använda plagget.

Detta är även ett perfekt tillfälle att säga hejdå till plagg som du håller hårt i. T.ex ett par gamla favoritjeans som kanske inte längre passar men som du haft i garderoben i 10 år. Har du inte använt dom på många år kommer du antagligen inte göra det dom kommande åren heller. Så gör dig av med plagget så att någon annan kan använda det istället.

7. Skriv ner vilka plagg du saknar på en önskelista

Att skriva en önskelista och ha den lättillgänglig i telefonen är ett av mina bästa tips när det kommer till att shoppa kläder hållbart. Skapa en önskelista i anteckningar/google keep så vet du att den alltid är med.

Under säsongens gång kanske du upptäcker att du behöver ett visst plagg som du upplever att du saknar. Skriv upp det på din “önskelista” och håll utkik på second hand marknaden. Sätt bevakningar på tradera, blocket eller Sellpy. När du väl besöker en klädbutik så kan du enkelt ta fram listan och leta efter det du behöver.

8. Inhandla nya plagg

Tänk second hand först
När det är dags att inhandla nya plagg till din kapsel så rekommenderar jag verkligen att tänka “second hand först” och att inte underskatta second hand marknaden online. Du kan hitta riktiga guldkorn. Det är inte bara snällt mot miljön utan även mot din plånbok! Bor du i eller ska du besöka Stockholm snart? Spana in “den stora second hand guiden i Stockholm” för att inte missa dom bästa second hand butikerna i stan!

Köpa nyproducerat? Tänk etiskt och hållbart!
Självklart är det svårt att köpa allt på second hand. Ibland hittar du inte det du vill ha och ibland kan det vara svårt att anpassa sig. Underkläder och strumpor köper dom flesta nyproducerat, även jag. Men vi konsumenter behöver bli mer kritiska och börja ifrågasätta var och vem som producerade våra plagg egentligen. Gick det till på ett etiskt och hållbart sätt?

Använd det du har & undvik att köpa nytt
Trots att vi ibland måste köpa nytt (pga att det slits ut osv) är det ändå det viktigaste att använda det du redan har! Köp inte nya kläder i all hast utan tänk igenom varje köp sakta och noggrant.

Håller du på att hitta din personliga stil och vill byta ut dina kläder?
Det finns många hållbara sätt att göra det på. Byt kläder med familj, vänner eller kollegor, se om det anordnas en klädbytardag där du bor eller anordna en själv? Sälj på second hand och använd dom pengarna du får in till att handla nya plagg på second hand. Tänk cirkulärt.

Sist men inte minst. Känn dig inte stressad till att ha din kapsel “klar” vid första försöket. Det är en process och en resa där du kommer lära dig massor om din personliga stil. Lycka till!

Har du frågor och funderingar? Berätta i kommentarerna!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *